Jaunumi

Treneris Raimonds – olimpiskais čempions!
29.07.2021

Trešdien, 28. jūlijā, TRUBasketball patrona Raimonda Feldmaņa trenētā Latvijas 3×3 basketbola izlase ar 21:18 pārspēja Krievijas Olimpiskās komitejas komandu, izcīnot pirmo olimpisko čempionu titulu 3×3 basketbolā un ceturtās olimpiskās zelta medaļas neatkarīgajai Latvijai olimpiādes spēlēs.

Pasaules augstākā līmeņa turnīros rūdītais cīnītāju raksturs, slīpētā komandas līderu meistarība un uzkrātā bagātā pieredze, komandas saliedētība, apkalpojošā personāla profesionalitāte – visu minēto apstākļu kopums Latvijas 3×3 basketbola izlasei nodrošināja uzvaru olimpiskā turnīra finālspēlē un visā garajā turnīrā.

Finālspēles gaitu un atsevišķu divcīņu iznākumu ietekmēja arī piecās dienās aizvadītajās 10 cīņās sakrātais nogurums, kas mazināja kāju veiklību un precizitāti, īpašu nozīmi piešķirot spēlētāju raksturiem. Pirmie cīņā iejutās Krievijas basketbolisti (1:3, 3:5) un 4. minūtē latviešu stāvoklis šķita ļoti sarežģīts 4:9, turklāt jau piecas piezīmes.

Bet – Masters turnīru seriālos Latvijas komanda ne reizi vien bija ar godu tikusi ārā no šādiem piedzīvojumiem, pēc neveiksmju brīžiem spējot koncentrēties un atgriezties pie spēles – plāna un sava spēles stila. Komandas līderi Nauris Miezis un Kārlis Lasmanis sameklēja vājās vietas krievu aizsardzībā, trijās minūtēs atgūstot vadību (14:13).

Turpinājumā papildus pārbaudījumu sagādāja Edgara Krūmiņa potītes trauma, kas ierobežoja rotāciju, taču neizsita Latvijas izlasi no atrastā spēles ritma. Krievi vēl atguva vadību (14:16, 16:15, 16:17, 18:17, 18:18), bet raksturu cīņā galotnē virsroku guva latvieši, ar Lasmaņa tālmetienu pieliekot zelta punktu pirmajām olimpiskajām turnīram.

Bronzas medaļas izcīnīja Serbijas basketbolisti, kuri ar 21:10 pārspēja Beļģiju. Sieviešu turnīra bronzas spēlē Francija – Ķīna 14:16, finālspēlē ASV – Krievija 17:14.

Latvijas 3×3 basketbola izlase nemainīgā sastāvā spēlē kopš 2017. gada sezonas, kad izcīnīja pirmo lielo panākumu – uzvarēja Eiropas čempionātā. 2018. gadā – 2. vieta Eiropas čempionātā, 2019. gadā – 2. vieta Pasaules kausa izcīņā (čempionātā), 2020. gadā zem komandas “Rīga” karoga izcīnīta 1. vieta klubu komandu Pasaules tūres finālposmā un kopvērtējumā.

Nauris Miezis (30 gadi) basketbolu apguvis Alfrēda Kraukļa VEF Basketbola skolā (pirmais treneris – Jānis Rimbenieks), spēlējis LBL klubos “Barons kvartāls” un BK “Saldus”, kā arī LBL2 komandās BK “VEF/LSPA”, BK “Ķekava”. 3×3 basketbolā FIBA pasaules rangu tabulas līderis.

Kārlis Lasmanis (27) ir Ventspils sporta skolas “Spars” audzēknis (pirmais treneris – Gints Fogels). Spēlējis LBL2 komandās “Ventspils Augstskola” un BTS, kā arī LBL komandās BK “Saldus”, “Liepāja/Triobet” un BK “Jūrmala”. FIBA Pasaules rangu tabulā 6. vietā (2019. gadā īsu laiku bija līderis).

Edgars Krūmiņš (35) ir Jelgavas sporta skolas audzēknis (pirmais treneris – Pēteris Lagzdiņš) un karjeras laikā lielākoties pārstāvējis šīs pilsētas komandas LBL un LBL2 turnīros. Spēlējis arī LBL komandās BK “Valmiera” un “Valka/Valga”. FIBA Pasaules rangu tabulā 7. vietā

Agnis Čavars (34) basketbolu sācis spēlēt Ķekavā (pirmais treneris Andris Eglītis), absolvējis Basketbola skolu “Rīga/Pols”, spēlējis Latvijas jaunatnes izlasēs, kā arī Latvijas Basketbola līgas klubos BK “Rīga”, “ASK Rīga”, “Valmiera”, “Barons” un BK “Jelgava”, kā arī LBL2 komandā BK “Ķekava”. FIBA Pasaules rangu tabulā 10. vietā.

Latvijas izlasi kopš 2018. gada trenē Raimonds Feldmanis. Gatavojoties olimpiskajām spēlēm, ar komandu strādāja fiziskās sagatavotības treneris Dāvis Feikners un fizioterapeits Oskars Urbanovičs. Pēc panākuma 2017. gada Eiropas čempionātā spēlētāji tika uzņemti Latvijas Olimpiskās vienības sastāvā, saņemot nepieciešamo atbalstu līdzdalībai starptautiskajās sacensībās un treniņprocesa organizēšanai, kā arī rehabilitācijas un medicīniskos pakalpojumus.

Pārstāvot neatkarīgo Latviju, olimpiādes spēlēs zelta medaļas izcīnījuši vingrotājs Igors Vihrovs (2000) un BMX riteņbraucējs Māris Štrombergs (2008, 2012). Ziemeas olimpiskajās spēlēs par čempioniem kļuvis bobsleja četrinieks Oskars Melbārdis, Jānis Strenga, Arvis Vilkaste un Daumants Dreiškens.

Padomju Savienības basketbola izlases sastāvā par divkārtēju olimpisko čempioni kļuva Uļjana Semjonova (1976, 1980), par olimpisko čempionu – Igors Miglinieks (1988).

Teksts: basket.lv